Știința Datelor Sociale

Formăm profesioniști din 1996.

CE ÎNSEAMNĂ știința datelor sociale?

Societatea umană trece în acest moment printr-o revoluție informațională, în care modurile în care stocăm, folosim și înțelegem informațiile se schimbă. Generăm și colectăm o cantitate din ce în ce mai mare de date. Pentru ca aceste date să poată fi utilizate de către oameni, instituții sau organizații, ele trebuie analizate și folosite ca bază pentru decizii argumentate și coerente. În același timp, transformarea digitală a societății se accelerează, iar sectorul public nu poate rămâne în afara acestei schimbări de paradigmă. Numărul din ce în ce mai mare de servicii publice digitale oferite, creșterea în importanță a comunicării online între stat și cetățeni, riscurile și provocările aduse de mediul digital, toate acestea necesită oameni bine pregătiți, creativi și adaptabili.

Programul Știința datelor sociale își propune să ofere studenților care se văd în viitor agenți ai acestei schimbări societale abilitățile și competențele necesare pentru a face față acestor provocări, prin intermediul unei abordări interdisciplinare care include discipline inovative, combinând cunoștințe teoretice din domenii variate dar complementare precum analiza de date, guvernare electronică, comunicare, științe politice, administrație publică, management, utilizarea noilor tehnologii, etc.

Cursurile din cadrul acestui program sunt structurate astfel încât să dezvolte gândirea critică, o atitudine pro-activă și orientată spre soluționarea problemelor. Programul este conceput ca un set comprehensiv de experiențe care includ prelegeri, seminarii, muncă în echipă, activități de de community outreach, vizite de studiu sau laboratoare de inovare etc.

Programul se desfășoară în una dintre cele mai dinamice facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai – FSPAC – cu o abordare de inspirație americană și al cărei deziderat principal este excelența academică.

După absolvirea programului de licență, studenții au posibilitatea să își continue investiția în propria educația în cadrul programelor de masterat și doctorat.

Linkuri importante

 • Competiția Datelor Digitale
 • Plan de învățământ
 • Cursuri
 • Calendarul admiterii
 • Acte necesare înscriere
 • Regulamente
 • Taxe

CE POT FACE DUPĂ FACULTATE?

În urma absolvirii, studenţii noştri pot ocup poziţii atât în administraţia centrală şi locală, în companii private sau în sectorul şi non-profit din țară și din străinătate. Printre locurile predilecte de angajare se numără: Guvern (ministere, agenții guvernamentale), Președinție (administraţia prezidenţială), alte instituţii ale aparatului administrativ central, Primării, prefecturi, consilii judeţene, consilii locale, instituţii ale Uniunii Europene (în Bruxelles, Strasbourg sau Luxemburg), companii private (naţionale sau multinaționale), organizaţii non-guvernamentale naționale sau internaționale.

Funcțiile posibile pe care absolvenții le pot ocupa sunt: analist de date, expert e-guvernare, funcționar public sau angajat contractual în autorități și instituții publice, regii autonome (expert, referent, inspector, consilier, asistent, director de proiect, consultant, funcții de conducere – director, șef serviciu, șef birou).

Absolventul poate activa în alte organizații cu activități legate de sectorul public (organizații non-guvernamentale) pe posturi de expert, consultant, asistent sau director de proiect, agent de dezvoltare locală ş.a. sau în firme private, pe posturi de consultant, specialist în resurse umane, asistent, expert.

Absolvenții programelor noastre ocupă poziţii atât în administraţia centrală şi locală, cât şi în sectorul profit şi non-profit din ţară şi străinătate. Printre locurile predilecte de angajare se numără:

 • Guvern (ministere, agenţii guvernamentale)
 • Preşedinţie (administraţia prezidenţială)
 • Alte instituţii ale aparatului administrativ central
 • Companii private (naţionale sau multinaţionale)
 • Primării, prefecturi, consilii judeţene, consilii locale
 • Instituţii ale Uniunii Europene (în Bruxelles, Strasbourg sau Luxemburg)
 • Organizaţii Non-Guvernamentale naţionale sau internaţionale

Vrei mai multe informații?

Cauți ceva anume și nu reușești să găsești? Nicio problemă! Dă-ne un semn și te ajutăm noi. Sau poate vrei să treci pe la noi ca să vezi facultatea și campusul? Excelent, spune-ne când și de restul ne ocupăm noi!